понеділок, 22 січня 2018 р.

З Днем Соборності України!


Сьогодні вітаємо українців
З Днем Соборності країни,
Патріотизму, мужності бажаємо,
Не знали щоб ніколи війни,

Удачі, радості, здоров'я,
Успіхів в житті і в роботі,
Щоб було все просякнуте любов'ю,
За близькими щоб проходили дні турботи!

Нагадаємо історію свята
У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднувальний договір. 22 січня 1919 року цей договір, що увійшов в історію як Акт "Злуки" (Велика Злука) — акт об'єднання українських земель, був обнародуваний у Києві на Софійській площі.
Це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти єдність і незалежність, Акт Злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.
Єдиною Україна пробула недовго: важке економічне і військове становище, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття — Чехословаччина.

І хоча Акт Злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися у живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності. З тих пір живі ланцюги будують у багатьох українських містах.
У Клубівській ЗОШ І-ІІІ ст. 22 січня відзначили  День Соборності України.